Hoe ontstaat impotentie?

In dit artikel zullen we je meer vertellen over wat nu precies een erectie (stijve) is, hoe je dit kan krijgen en wat er niet meer werkt wanneer je hinder hebt van impotentie. Zo kom je meer te weten over je eigen lichaam en dat het niet altijd aan je eigen lichaam ligt, maar het ook psychisch kan zijn.

Hoe werkt het mannelijk lid?

In het mannelijke lid is een plasbuis aanwezig maar ook twee zwellichamen. Deze zogenaamde Corpus cavernosum (Latijns) liggen boven op het mannelijk lid als je vanaf boven kijkt en de plasbuis zit juist onderaan het mannelijk lid. De naam zegt misschien al voldoende, dit gedeelte van het mannelijk lid zwelt op zodra het geprikkeld wordt. Je kunt het dus ook goed met een spons vergelijken. Het zijn eigenlijk kleine kamertjes die samenwerken met elkaar en ook in verbinding staan. Wanneer het mannelijk lid in slappe toestand is, hebben deze kamertjes weinig bloed in zich. De bloedvaatjes die het bloed vervoeren naar kamertjes, zijn minder breed wanneer je mannelijk lid slap is. Op deze manier wordt het bloed dat is aangevoerd, ook eigenlijk meteen weer weggevoerd zodat je geen stijve krijgt.

Deze vernauwde bloedvaatjes worden breder wanneer de man een seksuele prikkeling krijgt en zo gaat er veel meer bloed door die bloedvaatjes naar het mannelijke lid. De kamertjes beginnen op te zwellen. De adertjes die normaal gesproken het overtollige bloed weer afvoeren, worden platgedrukt tegen de zijkant van de mannelijk lid zodat het bloed in het mannelijk lid blijft en niet weer weg stroomt. Het mannelijk lid is dus stijf en zal ook stijf blijven. Op dit moment is er sprake van een goede en volledige erectie.

Het is een heel fijn mechanisme wat hierboven beschreven wordt. Als er dus ergens iets mis gaat in de communicatie in de hersenen of waar dan ook in je lichaam, worden die afvoerende bloedvaatjes niet goed of niet helemaal platgedrukt tegen de wand van het mannelijk lid. Hierdoor kun je dus minder lang een erectie behouden of kun je hem juist minder lang omhoog houden omdat je bloed weer te snel weg stroomt.

Wat werkt er niet meer bij impotentie?

Zoals in het stukje hierboven beschreven werkt het mechanisme van het mannelijk lid minder goed als er niet voldoende bloed naar toe gaat, of als het bloed juist weer te snel wegtrekt. Op deze manier krijg je geen goede stijve of kun je hem niet lang houden.

Dit mechanisme voor je erectie wordt door hormonen beïnvloed die gecoördineerd worden door de zenuwen in je zwellichamen. Jouw stijve is dus een mechanisme wat heel heel fijn werkt en waarvoor verschillende onderdelen goed moeten samenwerken en op elkaar afgestemd moeten zijn. Wanneer dit niet goed gaat, heb je een erectiestoornis die verscheidene oorzaken en gevolgen kan hebben.

Het kan namelijk zo zijn dat het mannelijk lid minder stijf wordt, of dat je mannelijk lid wel goed stijf wordt maar dat het mannelijk lid niet lang omhoog blijft. In het ergste geval behoudt je een slappe mannelijk lid en gebeurd er helemaal niets. Dit gebeurt allemaal door een defect of storing in het mechanisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *