Een erectiestoornis, wat is dat?

Veel mannen overkomt het, het lukt niet om een stijve penis te krijgen. Een klein gedeelte heeft dit probleem bijna dagelijks. We praten over een erectie stoornis wanneer je over een langere durende periode, moeite hebt met het krijgen van een stijve of het behouden van een stijve.

De belemmeringen kunnen bij iedereen heel anders zijn. In jouw geval kan het bijvoorbeeld zijn dat het bijna niet mogelijk is om een volledig stijve penis te krijgen. Of je kunt je penis niet lang omhoog houden. Of je penis wordt niet hard genoeg, wat het intiem zijn lastig maakt.

Oorzaken van erectiestoornissen

Veelal zijn de verscheidene oorzaken van de seksuele opwindingsstoornis psychisch en niet lichamelijk. Het is het beste om eerst even met je huisarts te bespreken wat er aan de hand is, zodat jullie een oplossing kunnen vinden. Hieronder een lijstje met regelmatig voorkomende psychische redenen die hieraan gerelateerd zijn:

  • Veranderingen aan je lichaam. Misschien maak je je zorgen, bewust of onbewust, over veranderingen van je lichaam die samen gaan met het ouder worden. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat je penis goed stijf wordt. Het kan ook zijn dat je penis minder hard wordt of dat je erectie minder lang aanhoudt. Je orgasme kan ook minder intens voelen of dat je over het algemeen gewoon minder zin hebt in seks. Al deze veranderingen en vragen kunnen een bijdrage leveren aan je erectie problemen.
  • Indien je al eens moeite hebt gehad van een penis die niet stijf werd, bestaat de kans dat je van te voren weer gaat denken. Deze angst, en natuurlijk ook de schaamte, kunnen er juist voor zorgen dat je geen erectie krijgt.
  • Als je onzeker bent over jezelf of je lichaam, de prestaties die je levert of juist je relatie, kan dit ook te maken hebben met het krijgen van een stijve penis.
  • Als je ontevreden bent over je relatie, kan dit ook zorgen voor een erectieprobleem
  • Veranderingen aan het lichaam van je partner. Wanneer je vrouw zwanger is of juist in de overgang, vinden er allemaal veranderingen plaats. Het kan bijvoorbeeld zijn dat haar vagina minder snel vochtig is waardoor het vrijen pijnlijk kan zijn. Het kan zijn dat je haar geen pijn wilt doen en daarom ook geen stijve meer krijgt.
  • Heb je een fetish of ben je van SM maar durf je dit niet uit te spreken? Dan kan het zijn dat je onzeker wordt en daarom geen stijve meer krijgt.
  • Wanneer je problemen hebt met dagelijkse zaken, zoals geld, je werk of juist je gezin, kan dit ervoor zorgen dat het lastiger voor je wordt om een stijve te verkijgen.

Gevolgen van erectiestoornissen

De gevolgen van deze stoornis kunnen zorgen voor vervelende situaties zoals bijvoorbeeld relatieproblemen, minder plezier hebben in seks maar het heeft ook effect op je partner. Het kan zijn dat jouw partner gaat twijfelen of je hem/haar nog wel leuk en aantrekkelijk vindt. Probeer er wel over te praten, zodat jullie allebei weten wat er aan de hand is en een manier kunnen zoeken om er mee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *