Erectiestoornis, vanaf welke leeftijd kun je het verwachten?

In dit artikel zullen we je meer vertellen over hoe gewoon problemen met een erectie krijgen zijn en vanaf welke leeftijd je ongeveer wat kunt verwachten.

Hoe gewoon zijn erectieproblemen?

In Nederland komen erectieklachten vaker voor dan je zult denken. Het is doorgaans niet bekend, omdat mannen er liever niet onder elkaar over praten. Het kan gezien worden als een lijf dat faalt, wat niet meer zo mannelijk is.

Hierdoor hoor je er op straat weinig over, maar gelukkig is er op internet voldoende over te lezen. Zo kun je vinden wat de reden is van je aandoening , maar ook wat je eraan kunt doen om te zorgen dit minder veel voorkomt.

In Nederland ervaart ongeveer 14% van de mannelijke bevolking moeite met het krijgen, of het behouden, van een erectie. Het klinkt misschien niet heel hoog, maar als je dit gaat vergelijken, dan kun je zeggen dat ongeveer één op de tien mannen moeite met zijn erectie heeft. Dat betekent, dat wanneer je twintig mannen kent, dat minimaal twee daarvan erectieproblemen hebben. Zo kun je inzien, het is niet heel vreemd is en je bent er ook niet alleen in.

Erectieproblemen en ouder worden

Mannen die op leeftijd komen, krijgen meer lichamelijke kwaaltjes. Dit kan resulteren in erectieklachten of klachten die er naar toe leiden. Hieronder een lijstje met welke groep mannen het meest lijst kunnen hebben van erectieklachten.

  • Tussen 51 en 60 jaar. Bij deze groep mannen gaat het om ongeveer 24%
  • Tussen 61 en 80 jaar. Bij deze groep mannen gaat het om ongeveer 41%
  • Bij 80 plus gaat het gemiddelde juist weer naar beneden, richting de 33%. Dit komt omdat de mannen die deze leeftijd halen, vaak ook gezonder zijn.

Als je ouder bent en je bijvoorbeeld diabetes patiënt bent of last hebt van aderverkalking, dan is het mogelijk dat deze twee redenen ervoor zorgen dat je minder goed een stijve krijgt. Een laag testosterongehalte of overgewicht kan ook een oorzaak zijn. Wanneer je een nieuwe seksuele partner krijgt, bestaat er een kans dat je bepaalde prestatiedruk ervaart, waardoor het ook niet lukt om een stijve te krijgen of deze te houden. Ook zijn psychische klachten een oorzaak zijn van erectieklachten. Zo zie je dat er verscheidene redenen zijn waarom je niet of juist minder goed een stijve krijgt .

Vaak als je ouder bent, gebruik je ook verschillende medicatie voor overige klachten. Deze medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat je een verminderd libido hebt waardoor je minder goed een stijve krijgt. Plastabletten, bètablokkers, antidepressiva, spironolacton, kankermedicijnen en finasteride zijn voorbeelden van medicijnen welke er berucht om zijn dat je minder snel een stijve krijgt.

Je moet natuurlijk wel beseffen dat niet voor iedereen die dezelfde medicijnen gebruikt, ook dezelfde bijwerkingen gelden. In de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt, kun je lezen of er bijwerkingen zijn en hoe groot de kans daar dan weer op is.

Echter hoef je vaak niet voor je veertigste bang te zijn van moeilijkheden met een stijve. Als je dan toch last hebt, zijn dit vaak al psychische klachten door een trauma of iets anders wat je hebt meegemaakt, waardoor het niet meer lukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *